Alles wat je moet weten over het bijvullen van motorolie

Herken je dat? Je rijdt lekker in je auto en een lampje op je dashboard begint te branden. Je motorolie moet bijgevuld worden. Wist je dat dit een makkelijke klus is om zelf te doen? Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over het bijvullen van je  motorolie. Lees snel verder.

Waarom moet je je motorolie bijvullen?

Zoals de naam al zegt, motorolie is olie voor je motor. Dit zorgt ervoor dat de motor kan blijven draaien. Zonder olie wrijven de onderdelen in de motor tegen elkaar aan. Ze zullen dan sneller door slijtage kapot gaan. Het is dus erg belangrijk om de motorolie op peil te houden, zodat de motor goed gesmeerd blijft.

Hoe check je of je motor nog voldoende olie heeft?

Eigenlijk geven alle auto´s wel aan wanneer het oliepeil te laag is. Dan gaat er namelijk een lampje op het dashboard branden. Tijd om de motorolie bij te vullen dus. Maar, je kan het oliepeil ook zelf controleren. Dat kan handig zijn voordat je lange afstanden gaat rijden, bijvoorbeeld naar een vakantiebestemming.

Maar hoe peil je dan je olie?

Dat is helemaal niet moeilijk. Onder de motorkap van je auto zit bij de motor een peilstok. Deze haal je uit de motor en maak je eerst schoon met een doek. Op de peilstok zie je twee markeringen. Het olieniveau moet zich straks daartussen bevinden. Vervolgens stop je de droge peilstok weer terug in de motor en haal je ‘m nog een keer eruit om af te lezen. Omdat je de droge peilstok in de motor hebt gedaan, zie je de natte olie op de peilstok zitten. Makkelijk dus om zo af te lezen of de olie zich bevindt tussen de twee markeringen. Let wel op dat je het olieniveau altijd peilt bij een koude motor. Olie zet namelijk uit bij warmte, dus bij een warme motor kan het olieniveau een vertekend beeld geven.

Welke motorolie moet ik kopen?

Ben je er na de check achter gekomen dat je je olie moet bijvullen? Dan is het tijd om de juiste motorolie te kopen. Er zijn veel verschillende soorten motorolie, dus let erop dat je de juiste aanschaft. Het gebruik van de verkeerde olie kan serieuze schade aan je motor veroorzaken. Er zijn motoroliën met 5W30, 5W40 en 10W40, met elk hun eigen viscositeit. Viscositeit bepaalt de dikte van de olie. Hoe lager de viscositeit, hoe dunner de olie. Over het algemeen hebben jongere auto’s een lagere viscositeit nodig dan oudere auto’s.

Welke motorolie je nodig hebt, staat vaak in het instructie- of onderhoudsboekje van de auto. Bij twijfel is het slim om je te laten adviseren bij een garage. Een professioneel bedrijf zoals Bochane heeft veel kennis van auto onderhoud. Dan weet je zeker dat je de juiste motorolie voor jouw auto koopt.

Je motorolie laten bijvullen

Lukt het niet om zelf je motorolie bij te vullen? Of ben jij gewoon graag verzekerd van dat deze klus goed gebeurd? Dan kan je jouw motorolie ook laten bijvullen bij een garage. En hoe lang geleden is eigenlijk de laatste onderhoudsbeurt geweest? Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je auto, is regelmatig onderhoud belangrijk. Ga bijvoorbeeld langs met jouw Renault voor de A-service onderhoudsbeurt. Daarna ben je weer verzekerd van vele veilige kilometers!